Kontroluje a organizuje prípravu stravy v súlade s poznatkami zdravej a liečebnej výživy, predpisy stravy pre jednotlivé diéty a pre celé zdravotnícke zariadenie vrátane prepočtov biologickej a energetickej hodnoty diét podľa pravidiel v zdravotníckom zariadení, odborne posudzuje sortiment potravín, zodpovedá za dodržanie správnej technológii pri príprave diét, zodpovedá za včasnú degustáciu všetkých pripravených liečebných diét a vyhotovuje o tom zápisnicu, zodpovedá za dodržiavanie platných noriem pri výrobe a distribúcii pacientovej stravy, vykonáva dohľad nad hygienou pri expedícii pokrmov zo stravovacej prevádzky, zabezpečuje odbornú poradenskú činnosť v oblasti klinickej výživy, zabezpečuje kontinuálne vzdelávanie ostatných pracovníkov prevádzky po dietetickej stránke, kontroluje dodržiavanie časového harmonogramu výdaja pacientovej stravy, kontroluje záručné lehoty a kvalitu potravín vydávaných zo skladu, kontroluje váhu porcií mäsa a vyhotovuje o tom zápis do kuchynskej knihy, spolupracuje pri zostavovaní jedálnych lístkov, podľa príkazov nadriadeného vykonáva ďalšie práce súvisiace s pracovným zaradením.